Drštková polévka z hlívy ústřičné
Drštková polévka z hlívy ústřičné
Ingredience na 10 porcí
- 800 g tvrdých hub (mochomůrka růžovka, hřib modrák, kotrč …)
- 400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 3-4 ks stroužky česneku
- 2 l vody
- 400g cibule
Majoránka, kmím,čerstvé posekané pažitky (petrželky), červené mleté papriky, pepř, sůl, máslo
Na jíšku:
- 100 g másla nebo sádla
- 100 g hladké mouky
- 40 g cibule
- Připravíme si cibulovou jíšku; na másle nebo sádle zpěníme na plátky nakrájenou cibuli, jakmile nám zesklovatí, přidáme hladkou mouku, zamícháme
- Jíšku doplníme o utřený česnek se solí, červenou mletou papriku, zamícháme a ihned přilijeme po částech vývar z kostky, necháme asi 15 minut povařit
- Na části másla nebo sádla osmažíme na pánvičce očištěnou, na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu přidáme ji do jíškového základu spolu s očištěnými a na nepravidelné nudličky pokrájenými houbami
- Polévku dochutíme pepřem, majoránkou, nastrouhaným zázvorem a osolíme ji
- Vaříme dalších 15-20 minut
- Jednotlivé porce polévky servírujeme posypané čerstvě posekanou pažitkou nebo petrželkou.
Doporučení:
Podáváme s čerstvým pečivem.