Lívance
Lívance
- 20g másla
- 15g droždí
- 20g cukr krystal
- 180 ml mléka
- 130g hladké mouky
- 2ks žloutku
- 2ks bílku
Přepuštěné máslo na pečení
Droždí smícháme na těstíčko s 1/3 mouky+mléka+cukru a necháme nakynout.
Smícháme zbylou mouku s cukrem, žloutky, máslo společně s mlékem za hřejeme a přidáme k mouce a dobře promícháme, přidáme kvásek a necháme cca 10 min vykynout.
Bílek s trochou cukru vyšleháme na sníh a opatrně vmícháme do těsta
Lívanečník nahřejeme a máslem vymažeme a do prostoru na lívance dáme jednu polévkovou lžíci těsta, pomalu smažíme z obou stran dozlatova.
Přelíváme zakysanou smetanou ochucenou cukrem a ovocem