Lukovský sváteční koláč
Suroviny na těsto
- 250g hladké mouky
- 250g polohrubé mouky
- 25g másla
- 50g rostlinného tuku
- 60g cukru, 2 žloutky
- 20g droždí, 300ml mléka
- ½ lžičky soli, citrónová nebo pomerančová kůra
- Tuk na pomaštění plechu.
Suroviny na zdobení
- rožšlehané vejce
- drobenka
- maková, tvarohová, povidlová nádivka nebo čerstvé ovoce.
Pracovní postup
Do mísy prosejeme mouku a uděláme si důlek. Trochu mouky si však necháme na přisypání. Droždí necháme v části vlahého mléka spolu se lžičkou cukru nakynout. Po vykynutí kvásku, vložíme do důlku v mouce žloutky a pomalu přiléváme kvásek, který ihned vmícháváme do žloutků vařečkou.. Přidáme zbytek mléka, rozpuštěný tuk, citrónovou kůru a nakonec sůl. Vše dobře vypracujeme v bochánek těsta a necháme jej vykynout na teplém místě ( objem musí být dvojnásobný).
Část těsta si necháme stranou na výrobu lemu kolem koláče. Ze zbytku těsta uděláme bochánek, který dáme na vymaštěný plech a necháme jej nakynout. Po nakynutí vytlačíme v důlku plochu koláče. Ze zbylého kousku těsta vyrobíme spirálu a to tak, že z vyváleného těsta do dlouhého provázku smotáme oba konce navzájem dohromady. Spirálu připevníme na koláč a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Koláč ozdobíme dle vlastní fantazie posypeme drobenkou a necháme 15-20 minut nakynout. Koláč vložíme do dobře předehřáté trouby cca
Pečeme 30-45 minut.
Z tohoto receptu jsou dva velké koláče.